David Yengibarian

  • magyar
  • English (UK)
  • français
  • italiano

David Yengibarian és Boris Kovac

David Yengibarian - harmonika
Boris Kovac - szaxofon

 

Pár éve, véletlenül találkoztam Daviddal az ulmi fesztiválon Németországban. Szólót játszott, és megtetszett, ahogy Kelet-Európa keserűségét, csaknem vadságát kötötte össze a mediterrán bájával és líraiságával. Tisztán láttatta, hogy a kelet-európai ember vágyódik a mediterrán melegségére és fényére. Bár a zenéje távol volt az enyémtől, ez a közös érzés volt az, ami miatt odamentem hozzá és gratuláltam neki a koncert után, amit egyébként ritkán teszek. A rövid beszélgetésből kiderült, hogy hallotta néhány számomat, és tetszettek neki. Ez volt együttműködésünk csírája, mely néhány évvel később, 2011 októberében szökkent szárba, szerbiai bukovaci zenei stúdiómban. Ezen a találkozón rendkívüli mértékben egymásra hangolódtunk. Minden nagyon gyorsan és intenzíven történt. Remélem, hogy a hallgatóság is részese lesz annak az izgalomnak, amit az együttműködésünket jellemzi.

 

 

A zeneszerző, zenész és multimédia művész, Boris Kovač Újvidéken született 1955-ben, a Vajdaságban, Jugoszlávia magyar területén. Kamarazenekarok részére szerez zenét, akikkel együtt próbál, és akiket vezet. Sok projektje bizonyos mértékig kapcsolódik a színházhoz.

1991 és 1995 közt nagyrészt Olaszországban, Szlovéniában és Ausztriában élt és alkotott. 1996-ban visszaköltözött Jugoszláviába. RITUAL NOVA együttesével, a LaDaABa zenekarral, a La Campanella zenekarral, a New Ritual Grouppal, az OGLEDALO kamara színházzal, az Academy of Fine Skills-szel és tanítványaival arra törekedett, hogy újra életet leheljen országának modern zenei és színházi életébe. Több mint 30 ország 500 koncertjén adta elő munkáit.

A Recommended Records (London) 15 CD-n jelentette meg műveit (Victo – Kanada, Piranha – Berlin, Long Arms – Moszkva, ADN – Milánó stb.) Albumai háromszor szerepeltek a European Broadcast Union (World Music Charts Europe) legjobb 10-es listáján. Zenéjével elnyerte a legnagyobb szerb színházi kitűntetést, a STERIJA AWARD-ot, és kétszer a legjobb zene díját a Cinema City fesztiválon.

 A Before and After Apocalypse (Apokalipszis előtt és után) című DVD-je megkapta a German Critics Association (Német Kritikusok Társasága) díját.

 

 


Formációk

David Yengibarian és Boris Kovac

David Yengibarian - harmonika
Boris Kovac - szaxofon

David Yengibarian Trió

David Yengibarian - harmonika
Bata István - basszusgitár
Badics Márk - dob

David Yengibarian Octet

David Yengibarian - accordéoniste

József Botos – guitare

Tom Walsh – trombone

Eduard Jak Neumann - saxophone ténor

Karim Weemaels – contrebasse, clarinette, saxophone alto, soprano et ténor

Matt Darriau – saxophone alto, clarinette, caval

Adalberto el Bamba Dominguez Iriarte – guitare basse

Agbekpenou Komlan Octave – tambour